Microneedling kan hjälpa mot rynkor

En trend som blivit allt vanligare på senare år är så kallad microneedling, vilket sägs hjälpa mot en mängd hudproblem. Metoden, som också kallas för dermarolling, utförs på de flesta hudkliniker runt om i landet men microneedling går utmärkt att utföra själv i hemmet. För bästa resultat kombineras behandlingen med ansiktsserum och krämer.

Huden flandscape-1427459608-hbz-skincare-secret-indexörstärks av små sår

Det kan låta motsägelsefullt, men microneedling används för att sticka små hål i huden vilket på lång sikt gör att huden blir starkare och tjockare. Såren som orsakas är så pass små att det inte finns någon risk för ärr och de läker förhållandevis fort. I samband med läkningen bildas extra kollagen vilket leder till att huden vid och runt omkring såret förtjockas och slätas ut.

Dermarollern ser ut som en liten rulle täckt av nålar och dessa kommer i olika längder och tjocklekar beroende på vilka hudproblem man har. Ju längre och tjockare nålar, desto potentare är behandlingen men samtidigt ökar återhämtningstiden något vilket gör att man måste vara försiktig med solljus och smink under några dagar efteråt. För behandling i ansikte och runt ögonen brukar en ganska kort och tunn nål rekommenderas för att minimera obehag, medan bristningar med fördel behandlas med kraftigare nålar.

Långsiktig men effektiv lösning

Eftersom det tar ett antal veckor för huden att helt läka efter varje behandling brukar resultat inte synas förrän efter några månader, men det positiva är att resultaten är mer eller mindre permanenta. Microneedling är alltså ingen quick fix som fungerar över natten, utan en behandlingsform som måste få tid på sig att verka. Däremot får man en temporär effekt efter varje behandling, då huden tillfälligt sväller upp av irritationen vilket slätar ut rynkor och linjer effektivt.

Såväl rynkor som acneärr brukar svara bra på microneedling och resultaten är ofta dramatiska. Ett problem med acne brukar vara att ärren ofta kommer i form av så kallade ishacksärr, vilket är små fördjupningar i huden som syns mycket tydligt. Sådana ärr är microneedling extra bra mot och efter ungefär ett års behandlingar brukar ärren vara så gott som osynliga.