Naturliga skönhetstips för håret

Tack vare att ekologiska trender är på frammarsch finns det mycket inspiration att hitta när det kommer till skönhetsprodukter. Visserligen kan man köpa naturliga produkter hos ekologiska hud- och hårvårdsbutiker, men det går alldeles utmärkt att själv tillverka till exempel hårinpackningar. Det är också otroligt kul och givande att komponera en egen skönhetsprodukt som ofta är minst lika bra som de köpta.

Hårinpackningarimages-16

Har man problem med torrt hår passar det väldigt bra med en inpackning baserad på olja. Det finns olika oljor att välja mellan och de vanligaste som används i håret är oliv- och kokosolja. Dessa kan användas antingen som de är eller i kombination med exempelvis naturell yoghurt. Låt oljan verka 20 minuter innan den tvättas ur.

Även äggula är en dunderkur för håret tack vare nyttiga fetter, vitaminer och proteiner. Man vispar helt enkelt upp en eller ett par äggulor beroende på hårlängd och masserar in i håret. Låt verka under 20-30 minuter och skölj grundligt, gärna med schampoo. Håret blir väldigt glansigt och lätthanterligt.

För volym och glans kan man faktiskt skölja håret med ljummen öl efter tvätten. Den ska sedan sköljas ur noggrant så man slipper oönskad lukt.

Färga håret med te

Te innehåller naturliga färgämnen som gärna fastnar i håret och piggar upp en trist hårfärg. Man väljer ut det te som passar ens hår bäst och låter sedan ett flertal tepåsar dra i vatten under 10-15 minuter. För blont hår passar kamomillte bra, medan mörkare hår fungerar bra med svart te eller örtte och rött hår behandlas med röda tesorter.

Efter att teet dragit färdigt och fått svalna sköljer eller doppar man håret i det. Det är viktigt att håret blir genomblött och att teet kommer åt alla hårstrån. Sedan låter man det verka så länge man vill – ju längre det verkar, desto intensivare blir färgresultatet. Efteråt sköljs håret rikligt med ljummet vatten.

Det är viktigt att komma ihåg att temetoden inte ger någon heltäckning av grått hår utan bara fräschar upp den hårfärg man redan har, och den är inte heller permanent men håller ofta några veckor.