Så här väljer du rätt schampo

Utbudet av olika schampon är enormt idag, det räcker att vandra in i vilken matvarubutik som helst för att bli helt överväldigad. Att välja rätt schampo blir därför lättare sagt än gjort. Men förfära inte, här följer några tips som gör det lite enklare att blicka bortom snygga etiketter och dyra varumärken när du ska välja schampo. Ja, det är ungefär som att välja bland alla nat.casino, också då finns det många tips att ta till sig och tänka på.

För att kunna välja ett schampo som passar just ditt hår behöver du veta två saker: vilken slags hårbotten du har och vilken hårtyp du har.

Din hårbotten påverkar ditt hårs välbefinnande i betydligt större utsträckning än vad du kanske tror. En vanlig indelning av olika sorters hårbottnar är att man delar in dem i oljiga, torra och normala hårbottnar. Dessutom skiftar det lite under året, ofta är hårbotten mer oljig under sommarhalvåret och torrare under vinterhalvåret. I Sverige är det därför en bra idé att köpa olika sorters schampo beroende på årstid.

Du som har oljig hårbotten bör använda schampon som stärker och ökar volymen samtidigt som du håller dig borta från de som är återfuktande. Om du istället har torr hårbotten så ska du satsa på återfuktande alternativ. Det här med att byta schampo beroende på årstid gäller framförallt för dig som har normal hårbotten – återfuktande alternativ på vintern och stärkande och volymgivande alternativ på sommaren.

Hårtyper brukar delas in utefter volym: tunt, medium och tjockt hår. I det här avseendet är processen med att välja schampo lite mer intuitivt. Du som har tunt hår bör i första hand satsa på schampon som ger volym. Om du samtidigt har torr hårbotten så får du alternera mellan ett schampo som ger volym och ett som återfuktar. Du som har medium har det enklast – ett normalt återfuktande schampo fungerar bäst i nio fall av tio. Tjockt hår mår bäst av återfuktande schampon överlag om du har torr eller normal hårbotten. Om du har oljig hårbotten så gör du bäst i att växla mellan ett återfuktande och ett som är stärkande.